De perfecte herfstwandeling volgens Midas Dekkers

Volkskrant, 17 oktober 2015

Een minicollege ‘herfstwandelingen maken’ van bioloog Midas Dekkers. Zodat u weet waarom u ook alweer de deur uit moet met dit kouder wordende weer.

De perfecte herfstwandeling volgens Midas Dekkers
© Jerome Schlomoff

‘Ik wandel het liefst door de natuur als zij het zelf ook naar haar zin heeft. Dat is in de herfst. Het najaar staat voor vervulling, het werk is gedaan. Eieren zijn uitgekomen, jonge vogels leerden vliegen en de bomen kunnen hun blaadjes loslaten. De herfst is Moeder Natuur die nog even een cognacje neemt in haar luie stoel voor ze tevreden aan haar winterslaap begint.

‘Wandelen doe je niet voor je lichaam, je doet het voor de geest. Het is bij uitstek de manier om je gedachten eens te laten bezinken en terug te blikken op fijne herinneringen. Dat laten bezinken van gedachten kan zo goed door het eentonige ritme waarin je lichaam komt tijdens het lopen. Het wandelen geeft je lichaam wat te doen zodat het je geest niet afleidt met honger, dorst, een volle blaas of jeuk aan je been. Het domste wat je daarom kunt doen tijdens het wandelen is pauze nemen, of stil gaan staan bij elke boom die je mooi vindt. Nee, laat je benen ongestoord vooruit zwaaien, als de slinger van grootvaders klok: tik, tak, tik, tak…

Geen doel

De perfecte herfstwandeling volgens Midas Dekkers
© Jerome Schlomoff

‘Bij het wandelen moet je vooral geen doel hebben. Voor je het weet ontaardt het anders in sport of hobby. Dat valt niet mee hoor! Voor de meeste mensen is het onwennig, dat je loopt en niets doet. Probeer het bos te gebruiken als decor voor je gedachten – het glijdt langs je heen. Zoals je door de gangen van een prachtig oude bibliotheek kunt lopen zonder steeds te stoppen om een boek te lezen.

‘Niet op zoek gaan naar dieren dus, geen pijl en boog snijden voor je kleinkinderen en niet proberen je mandje te vullen met eten uit het bos. Van dat laatste vind je in onze bossen sowieso nagenoeg niets. Jaren geleden moest ik voor een tv-programma eens het bos in om voedsel te zoeken. Chef-kok Cas Spijkers zou dat dan in de studio gaan bereiden. Nou, je raadt het al, er was zowat niets voorhanden. Uiteindelijkheeft Spijkers het bos zelf maar volgehangen met besjes en andere troep die hij kocht in de horecagroothandel. Braaf als ik toen nog was, plukte ik die dan zodra de camera weer draaide.

Een rol pepermunt

De perfecte herfstwandeling volgens Midas Dekkers
© Jerome Schlomoff

‘Sommige mensen gaan voor een wandeling van tien kilometer eerst langs bergklimwinkels om met dikke bepakkingen, speciale schoenen en wandelstokken weer naar buiten te komen. Daar kun je alleen maar om lachen natuurlijk. Ik adviseer altijd om maar één ding mee te nemen en dat is een rol pepermunt. Heb je honger? Eet een pepermuntje. Dorst? Pepermunt. Verveel je je? Pepermunt. Na vier van die dingen kun je geen pepermunt meer zien, en concludeer je dat de honger eigenlijk ook wel meevalt.

‘Een herfstwandeling maak ik het liefst in een beukenbos. Van alle bladeren ritselen beukenblaadjes het fijnst onder je schoenen. Wat motregen in de namiddag maakt het feest compleet. Door het schemeren kun je niet al te ver kijken, en ook de regen beperkt het zicht aanzienlijk. Dat geeft een gevoel van geborgenheid, het idee dat je bent ingesloten. Iets waarnaar de mens van nature hunkert. Vergelijk het met het omslaan van een deken, het wegzakken in een fijne leunstoel of de kleine douchecabine waar je even niets hoeft te doen behalve het water op je hoofd te laten kletteren.’

Midas Dekkers (69) is bioloog , schrijver en graag geziene gast in praatprogramma’s. In zijn boeken voor volwassenen zoekt hij met eigenzinnige humor de controverse op. Zo schreef hij onder meer over bestialiteit, ontlasting en de nutteloosheid van sport.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s